Blog cactus.png

Het oplopen van zelfvertrouwen blokkades in je jeugd

Esther Roest

Is een Zelfvertrouwen Expert die werkt met de PMA Methode

 

De PMA Methode is een bewezen effectieve vraagtechniek die jou zonder omwegen en ellelange sessies helpt naar meer zelfvertrouwen!

Gegarandeerd zonder terugval

Blog lezers:

Esther Roest | Zelfvertrouwen Expert

1 november 2020 | PMA Methode Specialist

Wat nou als je in je jeugd bent gepest? Dat doet natuurlijk veel met je zelfvertrouwen. Je hoort misschien nog de stemmen van toen tegen je roepen als je voor de spiegel staat. Of als je je in een grotere groep moet mengen zoals een vergadering of feest. Dan houd je de nooduitgang graag in de gaten, want vroeger ... 

Misschien durf je geen nieuwe dingen te ondernemen, omdat je dan opvalt en dat mensen dan iets van je kunnen vinden. Misschien maak je een omweg als je als volwassene een groepje kinderen luidruchtig ziet aankomen. 

Het is een mega zelfvertrouwen blokkade voor je geworden!

Esther Blog foto.png

Voel jij je onzeker en wil je daar wat aan doen?

In mijn zoektocht naar meer zelfvertrouwen kwam ik aanraking met de PMA Methode. Deze krachtige methode haalt echt de spijker uit de band, waardoor je niet steeds maar bandjes moet blijven plakken. Je kunt echt gaan rijden ... uuh leven! Ook zo benieuwd? Vele mensen gingen je voor en hebben tot op de dag van vandaag veel profijt van de PMA Methode.

Het is tijd om die zelfvertrouwen blokkade eens nader te onderzoeken!

Ik schrijf altijd over zelfvertrouwen blokkades. Waarom noem ik dat zo? De reden van jouw onzekerheid ligt namelijk vast in die blokkade. En alles wat blokkeert, stagneert ook. Maar als de blokkade - met daarin je onzekerheid - wordt opgelost gaat je zelfvertrouwen groeien. Want het tegenovergestelde van stagneren is voortgang. En wat voortgang heeft komt vooruit en dat is fijn!

Pesten staat in de top 3 van zelfvertrouwen blokkades

Pesten raakt je hard. Het idee wat je had over jezelf deelt die persoon of nog erger een groep niet. Bij mij startte dat pesten al op de kleuterschool (nu groep 1 en 2) toen ik met een veel te grote lichtblauwe bril in de klas binnen stapte. En omdat het ook nog eens vergrootglazen (de beroemde PLUS afwijking) waren, kwamen eerst mijn ogen binnen en daarna de rest. Althans dat gevoel had ik sterk. 

Die bril was DE aanleiding dat dat rot joch me uitlachte, waardoor de rest snel volgde. Ik viel namelijk op en dat wilde ik na die keer nooit meer. Maar wat moet je als je zonder bril minder ziet? Je viel minder op, dat zeker! Aan de andere kant was ik als kleuter niet opgewassen tegen het commentaar, dat het ding heel veel had gekost en tja ik had het ding nodig om op het bord te kijken!

Ik wilde niet meer opvallen!!

Vanaf dat moment probeerde ik alles te doen om een onzichtbaar bestaan op te bouwen. Op de één of andere manier val je dan juist op en werd mijn blokkade over mijn zelfbeeld steeds enger. Twee factoren hielpen in het onzichtbaar worden ook niet mee; ik was lang, ik ben nog steeds lang (183 cm) en in een wereld waar iedereen zich kleedde als de Dolly Dots en Madonna, viel de kledingkeuze van mijn moeder ook op. Hoe zou ik deze kledingkeuze het beste omschrijven? Het zat tegen de zwartekousenkerkmode aan. In ieder geval geen felgekleurde panty, een strak elastisch kokerrokje en al helemaal geen opzichtige oorbellen zoals Janet Jackson. 

Het vergelijkingsmateriaal stapelde zich in raptempo op

Naast het uitlachen, buiten sluiten en de kut opmerkingen, werd mijn zelfbeeld met de grond gelijk gemaakt. Eigenlijk werd het de grond ingestampt. Als ik op deze periode terugkijk, samen met de kennis die ik door de PMA Methode heb opgedaan; was mijn vergelijkingsmateriaal door deze ervaring tot iets reusachtigs uitgegroeid. 

Je natuurlijke beschermmechanisme - wat ik je bodyguard noem - maakt gretig gebruik van dit niet zo leuke vergelijkingsmateriaal. Ook bij jou doet dit mechanisme dat en wat ik al in een andere blog schreef, lijkt die bodyguard meer op zo'n gemeen Gremmlinnetje

Een voorbeeld. Stel je bent in de steek gelaten door die zogenaamde vriendinnen. Je stond te wachten, maar niemand kwam en als je de dag daarna op school komt, zie je die groep meiden gemeen staan gniffelen. Je voelt je vernederd en die knoop in je maag voel je weer als je heel veel later afspreekt met iemand in een restaurant. 

Voor aap staan ... nooooooit meer!

Dat gevoel van 'voor-aap-staan' zit nog steeds in je vergelijkingsmateriaal opgeslagen. Je Gremmlinachtige bodyguard stagneert je om op tijd te komen bij die afspraak. Want stel dat deze persoon niet komt opdagen? Dan ga je weer af als een gieter bij het bedienend personeel van het restaurant. Alleen zitten in een restaurant, associeer je met in de steek gelaten. Dan is een smoesje van een openstaande brug, een lege tank veel plausibeler. 

Ik checkte altijd bij de afspraak of zij ook nog de afspraak in hun agenda hadden staan. Ook bij mijn beste vriendin, die mij nooit opzettelijk of zelfs per ongeluk in de steek zou laten. 

Met de vraagtechniek van PMA ga je terug naar de kern van het probleem. In de tijd van het ontstaan van het probleem kon je onderbewustzijn door de paniek de situatie niet goed coderen en archiveren. Twee zaken die je onderbewustzijn automatisch doet. 

Daar komen dan nog twee elementen bij, dat toen je in paniek was, je nog maar heel klein was. Je was kind en had door gebrek aan levenservaring ook gebrek aan vergelijkingsmateriaal dat je kon geruststellen. Op dat moment is de hele situatie, wat we binnen PMA Code Rood noemen. De situatie werd destijds dus niet goed gecodeerd en gearchiveerd. Het tweede element is je lichamelijke reactie wat je had tijdens de situatie. 

Weet je nog? Je maag in de knoop? 

Ik had daar helemaal niet bij stilgestaan, dat die knoop vlak voor zo'n afspraak daar mee te maken had. Alle zintuigelijke reacties (horen, zien, ruiken, proeven, tasten en voelen) worden samen met je lichamelijke reacties verkeerd gecodeerd en gearchiveerd.

Zo'n smeltkroes van ellende noemen we binnen PMA een Bad Cluster en deze Bad Cluster is schadelijker voor je dan je denkt. Niet alleen psychisch, maar ook lichamelijk. Onverklaarbare lichamelijke klachten (psychosomatisch) zoals hoofdpijn, gewrichtspijn, maagpijn etc. komen vaak voort uit zo'n slecht gecodeerde en gearchiveerde Bad Cluster.

Wist je dat meer dan 75% van alle gezondheidsproblemen psychosomatisch zijn. Ze zijn niet aantoonbaar terug te vinden als je bij een arts bent langs geweest. Je voelt je rot, maar de uitslag van het bloedonderzoek zegt dat je een zonnestraaltje bent. 

Zelfs dit zorgt voor een groei in je zelfvertrouwen blokkade. Je voelt je weer niet serieus genomen. Je voelt toch die pijn? 

Het is de pijn van toen!

En het zoekt een weg om bevrijdt te worden. Een diagnose 'dat het tussen de oren zit' helpt aan die bevrijding niet mee.

Ik durf het bijna niet te zeggen 

Het zit tussen de oren; gevangen in een Bad Cluster in je onderbewustzijn. En ik kan je vertellen; dat je lijf danst als jij die situatie transformeert. Je zal dienende overtuigingen voor jezelf formuleren en je lijf een gezondheidsboost geven.

Ben je geïnspireerd door mijn blog of weet je iemand die hier wat aan heeft? Deel mijn blog dan met liefde, zodat jouw persoon ook kan werken aan het afbreken van zijn of haar zelfvertrouwen blokkades.

Hef jouw zelfvertrouwen blokkades op met de PMA Methode 

De PMA Methode is een bewezen effectieve vraag techniek die jou zonder omwegen en ellelange sessies helpt!

Gegarandeerd zonder terugval

Zelfvertrouwen Weggever.png

Ben je klaar voor een bewuste verandering?

Ben jij ook zo vreselijk klaar met dat gebrek aan zelfvertrouwen? 

Ik help je zelfverzekerd aan meer zelfvertrouwen. Het fundament voor een gelukkig leven in harmonie.

Dit geldt ook voor jou ... Ik heb daar 100% vertrouwen in!

Daarom heb ik voor jou een GRATIS training 'In 3 stappen weg met die zelfvertrouwen blokkades' gemaakt. Zodat je vandaag nog aan de slag kan.